Şifremi Unuttum
  Yayin1 Yayin2 Yayin3 Yayin4
Ana Sayfa Kurumsal Haberler Programcılar Canlı İzle Ziyaretçi Defteri İletişim
Haberler
Kocasinan'da Ekolojik Pazar Açıldı
Kocasinan'da Ekolojik Pazar Açıldı ...
Haberler

Kocasinan'da Ekolojik Pazar Açıldı

Kocasinan Belediyesi tarafından düzenlenen ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkıları ile Erciyesevler mahallesinde ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazarı’ açıldı.
Erciyesevler mahallesinde açılan ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazara’ Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ve vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, “Bugün Kocasinan Belediyesi tarafından tertip edilen ve İl müdürlüğümüz tarafından üretimi yapılan organik ürün pazarındayız. Şehrimizde 2 tane organik pazarımız var. Birisi Talas’ta diğeri de Kocasinan’da bulunuyor. Organik pazar bizler için önemli. 2 yıldır ilimizde de önce Kocasinan da başladık geçen sene Talas’ta devam ettiğimiz bir uygulamamız var. Bu senede bu uygulamayı Kocasinan’da başlatmış bulunmaktayız. Burada 40 tane üreticimiz her Pazar günü ürettikleri ürünü, kendi bahçelerinden kendi tarlalarından toplayıp getirerek tüketiciye satıyor” diye konuştu.
‘Ürünlerimizin hepsi sertifikalı’ diyen Kayacan, “Çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü bu zor bir süreç. Organik ürün 1 günde, 1 yılda olan bir iş değil. Özellikle bahçe sektöründe 3 yılı aşan bir süreç. Burada zor bir süreci kendileri atlatarak organik ürünlerini piyasaya sürdüler. Ben kendilerini tebrik ediyorum. Bu süreçten sonra bu sürekli devam edecek. Şuan 40 çiftçimizle çalışıyoruz. Bu sene biraz doludan dolayı özellikle domateslerimiz zarar gördü. İkinci ve üçüncü filtremeleri gerçekleştirdik ama hamd olsun bugün pazarımızı açtık. Burada üretici ve tüketicimizi buluşturuyoruz. Buradan tüketicimize de sesleniyorum; Bu pazarı değerlendirsinler. Çünkü sağlıklı beslenmenin en iyi yolu ekolojik pazar ve organik ürünlerdir” şeklinde konuştu.
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise, “Pazarımız hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hayırlı hizmetler yapar. Malumunuz olduğu üzere pazar yerimizin organik pazar olarak buradaki kurulumunun üçüncü yılıdır. Üç yıldır kayserimizde organik Pazar Kocasinan ilçemizin sınırları içerisinde devam ediyor. Organik üretimle ilgili aslında bilinçlenme Avrupa’da daha geçmiş yılları olan bir hadise ama Türkiye’ye baktığımızda seksenli yılların ortasından itibaren artmaya başladığının bilincin yükselmeye başladığını görüyoruz” ifadelerini kulandı.
Çolakbayrakdar, “Artık Organik ürünler varsa, ekolojik üretimle üretilmiş ürün varsa bunlar daha fazla miktarda tercih edilir hale gelmiş durumdadır. Organik üretim, organik ürün dediğiniz zaman bir sertifikasyonu bir akreditasyonu olan bir işlem. Aslında bu sertifikasyon işlemi bizimde geleneksel olarak yaptığımız yöntemlerin kontrol edilir bir hali. Çağdaş normlarda bu kontrol ediliyor ama bizim yıllardan beri geleneksel olarak yapmış olduğumuz bir sistem. Biz ne yapıyorduk suni gübre kullanmıyorduk, hormonlu ürün kullanmıyorduk. Atmış olduğumuz tohumlar hbrit tohumlar değil kendini yenileyebilen, kendinden çoğalabilen tohumlardı. Yani geleneksel tarımda bizim yapmış olduğumuz buydu. Maalesef ki teknolojiyle birlikte tohum üretiminde, gübre üretiminde gelinen noktada suni yapılaşmalar, suni gübreler, suni tohumlar bizi bu noktaya getirdi ama bu noktada gördük ki dünya üzerinde hormonlu üretimle birlikte antibiyotiklerin kullanılmasıyla birlikte elde edilen ürünler insan sağlığını tehdit eder duruma gelmiş durumdadır. İnsan sağlığını tehdit etmekle kalmayıp yaşadığımız çevrede bizim dışımızdaki canlılarında tarımla birlikte yok olduğunu keşfetmiş durumda” diye konuştu.
Sözlerini sürdüren Çolakbayrakdar, “Artık bundan sonra bu ekolojik düzen içerisindeki sadece canlı olarak insanı hedef almayan onun dışında ki canlıları da koruyan bir tarım çeşidi aslında ekolojik tarım. Kayserimizde 46 tane sertifikasyonunu yapmış bugün pazarımızda bulunan üreticimiz var. Bu üreticilerimiz belli dönemler halinde Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından yapmış oldukları üretimleri kontrol ediliyor ve buraya pazara gelirken bu ürünleri alan vatandaşlarımız emin olsunlar ki kesinlikle suni bir gübreleme yapılmıyor. Tohumları kendi tohumları. Kendini yeniletebilen ve sürdürülebilen tohumlar bu noktada gönülleri rahat olsun diyorum. O açıdan açılan pazarımızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

 
 
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.
2011 © Kayseri Radio Life - Kentin En Neşeli Radyosu

Kodlama : Networkbil.net